Дора Янкова: За година управление на ГЕРБ над 150 млн. лв. са раздадени на общини по неясен принцип – по решение на премиера и финансовия  министър

Мар 25, 2016 Новини БСП в медиите 0 1592

Общините дължат милиарди

„Към края на 2015 г. общият размер на дългосрочния общински дълг е 1 милиард и 250 милиона, а просрочените задължения са към 185 млн. лв. и чакат да бъдат платени. По груби сметки общите задължения на общините са повече от 1 милиард и 600 млн. лв“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Дора Янкова в предаването „Червена линия” по радио Фокус. По думите й просрочията на задълженията са или поради състоянието на общината, или поради лоша финансова дисциплина.

„Законът за публичните финанси разделя общините на „наши” и „ваши“. В законопроекта има няколко неща, които притесняват БСП. Едни от общините са в лошо финансово състояние, защото са с намалено население, демографски проблеми и икономически лоша среда“, подчерта Дора Янкова. Тя обясни също, че след 2009 г. обективно няма пазар на общинската собственост в по-отдалечените места извън 4 - 5 по-големи общини, няма и инвестиции. Излиза, че това, което общините събират, ги води до там да изпадат в обективен структурен дефицит“, коментира още Янкова. Според нея държавата може да се намеси и да подкрепи общините, посредством структурен план, но трябва да е ясен какъв ще бъде пакетът от тези общини. „Ние предлагаме на общините, които са в обективен структурен дефицит, не да им дадем безлихвен заем, а да ги подкрепим и заедно, ръка за ръка, да имат подкрепата на държавата. Но и да се види с какъв ресурс разполагат те”, обясни Дора Янкова.

Народният представител смята, че е необходимо да се направи задълбочен анализ за проблемите на общините от Министерството на финансите, Сдружението на българските общини и други заинтересовани страни, като всички трябва да опитат да им помогнат. „Защото сега тревогата им е голяма. На министъра на финансите ще му бъдат по-мили кметовете от ГЕРБ, отколкото кметовете от БСП. В тази ситуация ние ще продължим да задълбочаваме дебата и да предлагаме работещи решения“, категорична бе Янкова. 

На въпрос дали безлихвените държавни заеми не противоречат на идеята за децентрализация на управлението, Дора Янкова каза, че няма противоречие, но в държавата трябва да има ясни регламенти как тя да се отнася към общините, защото според закона е заложена голяма неопределеност. „Министърът на финансите може да прецени да бъдат подпомагани определени общини, които имат високи задължения. Паралелно с това, по предложение на министъра на финансите с скт на Министерски съвет, на общините могат да бъдат предоставени средства. Оказва се, че по Закона за местно самоуправление все пак става въпрос за местни власти, органи за местно самоуправление, кмет. По Закона за държавния бюджет обаче, те получават публичен ресурс за определени дейности, но имат и местни ангажименти“, обясни той. Дора Янкова подчерта, че в случая левицата предупреждава, че се поставя финансовият министър в широка неопределеност, в либерален режим, в който той трябва да бъде поставен в определени критерии.

Дора Янкова каза също, че е неприемливо да се разпределят средствата на общините по неясни критерии. „В първата десeтка са все общини с огромен ресурс като: София, Варна, Пловдив, Бургас, а паралелно с това – община, в която има 250 хиляди лв. приходи и която трупа задължения, няма градски транспорт и има много социални проблеми, няма възможност да бъде подкрепена“, допълни тя. Според данните Столична община има дълг от 570 млн. лв., Варна – близо 80 млн. лв., Пловдив - 35 млн. лв., Бургас – 32 млн. лв., след това Созопол, Стара Загора, Силистра, Шумен, Сливен, Казанлък“, обясни народният представител от БСП. Тук Дора Янкова вижда сериозен проблем: „Визирайки дълга им и просрочията, финансовият министър може да реши да им даде безлихвен заем, а паралелно с това – община, която има например 200 хиляди лв. приходи, а трябва да има 1 млн. лв. задължения, защото трябва да направи различни разходи, да не може да бъде подкрепена, защото не е симпатична на министъра на финансите", заяви Янкова.

Поради тази причина левицата има предложения: „Да има обективен анализ на задълженията на общините. Трябва да се върви към децентрализация и в парламента – няма да спрем да държим на местното самоуправление, на самостоятелността, ще настояваме за обективни критерии за подпомагане на общините, както и да се създаде механизъм за ранно предупреждение за финансов проблем, а също да има и публичен регистър“, каза още народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Янкова коментира 500-те млн. лв., предвидени от предходното правителство с мандата на БСП, в програмата за развитие на регионите. „Тези средства бяха за общинска инфраструктура, пътища, спортни имоти, образователна, здравна инфраструктура, култура. И какво се получи - почти всички общини, с много малки изключения, получиха финансова инжекция. Тогава фирмите работеха с тези финанси от държавата, откриха се работни места, държавата прибираше и данъци“, допълни Янкова. По думите й това е ефективна програма, а сега – една година от управлението на ГЕРБ, повече от 150 млн. лева са раздадени по неясен принцип на общини, според това какво е решил премиерът или министърът на финансите.

Димитър Кръстанов, БСП-Смолян: Над 13 млн. лева са задълженията на ообщина Смолян и продължават да растат

Над 13 млн. лева са задълженията на община Смолян. Това заяви общинският съветник от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в Смолян Димитър Кръстанов. Според него темповете, с които нараства този дълг, са притеснителни. „Тези задължения застрашават по принцип не само устойчивостта на общинските финанси, но и качеството на живот и нивото на публичните услуги в общината.

Трябва да спомена, че с 25% беше увеличена таксата за битови отпадъци. Тя не е без значение като се има предвид, че гарантира сметосъбиране и сметоизвозване, поддържане на чистота, съставлява основен дял в бюджета на семействата. 25% не е малко увеличение, въпреки нашите усилия да не се увеличава данъчната тежест“, каза още Кръстанов. Според него е необходимо едно по-солидно държавно подпомагане за общините.

Димитър Велков, БСП - Видин: За три месеца дълговете на общината скочиха с 14 млн. лв.

„Финансовото състояние на община Видин е критично, а нейните дългове скочиха с 14 млн. лв. само за три месеца. Това каза председателят на групата на общинските съветници от БСП във Видин Димитър Велков. Той обясни, че за този период общината е изтеглила 2 млн. лв. нов дълг и само общинските съветници от БСП са против тегленето му.

„В отчаян опит да спасят положението може би се стигна до там, че затвориха и осем детски градини. Отделно от това, сега в момента се канят на следващата сесия да закрият градската поликлиника. Всичко това са мерки, с които да се опитват някакси да спасят положението, защото ако наистина е верен този документ за задължение 36 млн. лв., то положението, меко казано, е критично“, коментира още Велков.

Борис Цветков, общински съветник от БСП: София е шампион по дългове, а общината продава за „жълти стотинки“ своя собственост

„София е шампион по задължения на фона на другите общини. Общината продава за „жълти стотинки“ своя собственост. Има райони, където дори помещенията в трафопостовете вече са продадени всичкит“. Това заяви общинският съветник от БСП в Столична община Борис Цветков. Той обясни, че финансовите ресурси на СО не се изчерпани и има мащабна собственост, но тя не се управлява добре.

„Обществените поръчки се разпределят сред определени бизнес кръгове и се правят политически назначения”, категоричен бе Цветков.